Vinkit Google Pandan päihittämiseen

Googlen Panda Update (aikaisemmin myös Farmer Update) on niittänyt mainetta hakukoneoptimoijien ja affiliate-miesten joukossa. Tässä artikkelissa käsittelen Panda-päivityksen vaikutusta, sen aiheuttamia muutoksia hakukoneoptimointiin ja yleisimpiä oireita. Kerron myös, kuinka voit optimoida sivustosi sopimaan Google Pandan kanssa yhteen - ja kuinka teet hakukoneoptimoinnista jatkuvan prosessin, joka tähtää hyvään näkyvyyteen myös tulevaisuudessa.

Tässä artikkelissa on käytetty lähteinä: mm. Feeding the Panda -kirjaa, keskustelufoorumeilla esitettyjä mielipiteitä, CASE-tutkimuksia ja omia kokemuksia, sekä Googlen lausuntoja Panda Updaten muutoksista. Aloitin aiheesta myös keskustelun Optimointi.com:ssa, mutta se ei ole aktivoinut foorumin jäseniä riittävästi.

Huom! Artikkeli on alun perin julkaistu vuonna 2012… Se on silti pääosin ajankohtainen vielä vuonne 2016!

Tiesitkö tätä? Myös sosiaalinen media vaikuttaa optimointiin. Ole aktiivinen ja luo itsellesi kaikki tarvittavat tilit sosiaalisiin palveluihin.

On kuitenkin väärin olettaa, että sisältöfarmit olisivat ainut muuttunut seikka: Myös monet heikkolaatuiset ja pienet sivustot ovet kokeneet kovia uuden päivityksen myötä. Syykin lienee kaikille selvä: Google on todellinen sisältöh*ora. Jos sivustollasi ei ole kävijälle arvokasta sisältöä, ei sen tule hakukoneissa näkyäkään. Huonoimman mahdollisen sisällön (uudelleenkirjoitetut artikkelit, spinnattu sisältö, yms.) näkyvyys on pyritty Pandan avulla minimoimaan.

Myös vanhat, pitkään hyvillä sijoituksilla seisseet, mutta erittäin inaktiivisesti ylläpidetyt sivustot kokivat selkeää pudotusta. Voidaankin olettaa, että päivitys vähensi domainin iän merkitystä ja pyrkii parantamaan relevantin ja ajankohtaisen tiedon näkyvyyttä.

Kuten ennenkin, myös Pandan kohdalla algoritmin päivitys oli pidempiaikainen ja jatkuva prosessi. Panda ei siis saapunut yhdessä yössä, vaan alkuperäisen käyttöönoton jälkeen, algoritmia muutettiin useaan otteeseen - ja sitä kehitetään yhä. Vuodelle 2011 Google on suunnitellut noin 500 erilaista päivitystä. Useimmat näistä ovat hakijoille lähes huomaamattomia. Pandan kohdalla suurin muutos tuli jenkkilässä aivan helmikuun alussa. Kuukausien myötä alkuperäistä muutosta on pehmennetty, sillä se vaikutti jopa 12 prosenttiin kaikista hakutuloksista.

Pandan oireita

Disclamer: Nämä muutokset ovat yleisesti tiedossa olevia oireita ja eivät välttämättä ole vaikuttaneet allekirjoittaneen sivustoihin. Teksti on alun perin kirjoitettu 2012, mutta pitää yhä paikkansa.

Koska kyseessä on suuri algoritmimuutos, myös hakutulokset ovat muuttuneet. Tavallisin oire, etenkin affiliate-sivustojen puolella, on liikennemäärien selkeä tippuminen, vaikka näennäisesti sijoitukset ovat pysyneet samoina. Suuret, jopa 20-70 %, liikenteen menetykset vaikuttavat liiketoimintaan suoraan sanottuna tuhoavalla voimalla. Samanaikaisesti SEO-mies pohtii, mistä muutos johtuu, sillä sivusto näyttäisi yhä sijoittuvan pääasiallisella avainsanalla etusivulle. Sijoitus ei ole muuttunut edes yhtä pykälää, mutta tulot tipahtivat ruohonjuuritasolle.

Toinen suuri oire on lyhyen aikavälin ns. Google Dance - eli hakutulokset näyttävät hyppivän edestakaisin. Ensin olet sijalla 1, tiput sivulle 12, nouset sijalle 3, tiput sivulle 2, nouset sijalle 3, tiput sivulle 6 ja nouset taas etusivulle. Uuden algoritmin julkaisu aiheuttaa aina tanssia. Panda on tanssittanut tuloksia runsaammin kuin aikaisemmat päivitykset. Tähänkin oireeseen syy löytynee auktoriteetistä.

Kolmas tapahtunut muutos, on hieman oudompi: Liikenne on pysynyt muuten suhteellisen samana, mutta tietyt avainsanat ovat menettäneet kaiken merkityksensä. Hakusanat ovat sivukohtaisia, joten lienee selvää, että analyysi tulisi tehdä yhden sivun kohdalla - eikä koko sivusto välttämättä ole joutunut Googlen hampaisiin. Jos sivustosi oli panostanut laajalti myös muihin hakusanoihin ja näkyvyytesi oli kokonaisuudessaan hyvällä tasolla, hätä ei ole tämän näköinen. Jos sivustosi oli taasen optimoitu vain tuota yhtä hakutermiä silmällä pitäen, olet kusessa.

Kuten keskustelupalstojen analyyseistä käy selväksi, on täydellisesti osuvien domainien arvoa vähennetty. Jos haetaan termillä “piilolinssit halvalla netistä” ei domain “www.piilolinssithalvallanetista.com” olekaan enää niin tärkeä tekijä kuin aikaisemmin. Vastaavanlaiset domainit ovat kokeneet suuria heilahteluita sijoituksissaan. Aikaisemmin pelkkä tarkkojen domainien varaaminen (ja jopa 301 redirectaus omaan Money-saittiin) antoi affi-miehille hyviä sijoituksia. Toki, jos sivusto on kokonaisuudessaan tehty hyvällä maulla ja täytetty laadukkaalla sisällöllä ja maustettu hyvällä linkkiprofiililla, ei tarkasta domainista (EMD = Exact Match Domain) ole ainakaan haittaa.

Lisäksi korkean auktoriteetin sivustot tuntuvat nykyään saavan ylimääräistä boostia. Yllättäen liikenne pitkillä hakusanoilla ja uusilla ajankohtaisilla artikkeleilla onkin kohonnut. Tähän palaamme vielä seuraavassa kappaleessa.

Viimeisenä, mutta ei vähäisimpänä, myös kokonaisia sivustoja on tipahtanut näkymättömiin. Tämä se vasta ketuttaakin, kun edes hakutuloksissa omat avainsanat eivät enää ränkkää korkealle. Liikenne on vähintäänkin puolittunut ja tulot tipahtaneet murto-osaan. Tästä tilanteesta on vielä vaikeampaa palata, kuin kahdesta yllä mainitusta. Peli tuntuu olevan pelattu, mutta miksi?

Nyt lienee syytä tarkentaa, mitä se paljon puhuttu auktoriteetti oikeastaan on.

Mikä ihme on auktoriteettisivusto?

Oikeastaan tämän hetken hakukoneoptimoinnissa kaikkein merkittävin ymmärrettävä asia on auktoriteetti. Ongelma on, että auktoriteettiä ei voida yksiselitteisesti määritellä ja sen vaikutusta ei voida täysin selittää. Aivan kuten hakukoneiden kohdalla muutenkin, auktoriteetti koostuu niin monesta eri muuttujasta ja osatekijästä, että sitä on usein jopa turhankin hankala analysoida. Siinä missä PageRank on selvä numerolla ilmoitettava luku, ei auktoriteetti saa vastaavanlaista arvoa. Tärkeää on kuitenkin ymmärtää, mitä eroa on matalan auktoriteetin ja korkean auktoriteetin sivustoilla.

Miksi minun sivustoni kannattaisi pyrkiä auktoriteettisivustoksi?

Pohdipa tilannetta, jossa tietystä maailmaa mullistaneesta aiheesta syntyy suuri uutinen. Tuhannet blogit kirjoittavat siitä, sadat feedejä popsivat sivustot listaavat nämä kaikki blogipostit ja tuhannet black hat -miehet ja naiset spinnaavat sisältöä näistä artikkeleista. Kaikki haluavat tuon liikenteen (pohdi vaikkapa lintuinfluenssaa tai sotia - hakukoneliikenne relevanteilla sanoilla on valtaisaa). Kuitenkin muutamien korkean auktoriteetin sivustojen, esimerkiksi Iltalehden, Wikipedian ja MTV3:n, uutiset ja artikkelit valtaavat parhaat paikat hakutuloksissa. Näiden sivujen uutiset indeksoituvat heti, niiden ulospäin suunnatut linkit ovat uskomattoman tehokkaita ja yritysten koko liiketoiminta saa vahvistusta nopeasta näkyvyydestä. Tuntuu, aivan kuin näiden sivustojen artikkeleille annettaisiin lisänäkyvyyttä “ihan vain sen takia”, että sivustoilla on korkea auktoriteetti - ja näin se tietysti onkin!

Korkea auktoriteetti johtaa parempaan näkyvyyteen erityisesti long tail -hauilla. Tarkkaan yhdelle hakusanalla optimoitu sivusto saattaa hyvinkin pitää oman paikkansa Panda Updaten jälkeen, mutta menettää silti monta kymmentä prosenttia liikenteestään. Auktoriteettisivustot jopa lisäävät long tail -liikennettään. (Kun otetaan huomioon hakujen uniikkisuus, on long tail -hakujen merkitys suuri. Vain harvat hakusanat ovat yksinään arvokkaita - liikenne tulee yleensä satojen tai tuhansien sanojen ja fraasien kautta.)

Mielenkiintoinen fakta : Myös tämän artikkelin kattamilla hakusanoilla on tarjolla vain täyttä p*skaa. Kokeilepa googlata sanat “Panda Update” tai “Google Panda” suomenkielisiltä sivuilta. Suurin osa tämän artikkelin kirjoitusajankohtana saaduista hakutuloksista on suoraan Google Translatella käännettyjä sisältöfarmien artikkeleita. Aikamoista - etten suoraan sanoisi.

Erota auktoriteetti PageRankistä

PageRankin ja auktoriteetin välille tulee tehdä selvä ero. PageRank voidaan laskea erinäisten linkkimehustusten kautta ja sille annetaan selvä arvo 0 ja 10 väliltä (myös N/A). PageRank määritellään sivua - ei siis DOMAINIA - kohden. Se on sisääntulevien ja uloslähtevien linkkien ja niiden arvon määrittelemä numeerinen arvo. Joillain sivustoilla jokin alasivuista voi siis olla PageRankillä mitattuna “arvokkaampi” kuin pääsivu. PageRankiä käytetään jatkuvasti ja se on helppo tarkastaa. Aikaisemmin se oli yksi tärkeimmistä muuttujista, mutta nykyään sen tarkoitus on hieman sumentunut. Sitä ei voida 100-prosenttisesti ohittaa, mutta pelkän PR:n perusteella ei kannata vielä tehdä merkittäviä johtopäätöksiä sivustosta tai sivusta.

Auktoriteettiin vaikuttavia tekijöitä:

 1. Linkit: Linkit lienevät auktoriteettitekijöistä kaikkein kiistellyin. Kilpailevia näkökantoja ovat oikeastaan laatu ja määrä. Olen itse sitä mieltä, että molempia tarvitaan. Sivusto, jolla on auktoriteettiä, saa varmasti sisäänpäin arvokkaita ja laadukkaita linkkejä, mutta samalla tällaiseen sivustoon linkittävät myös sadat pienemmät sivustot ja blogit. Vai tuntuuko sinusta luonnolliselta, jos jollekin sivustolle on vain 20 laadukasta PR5+ -linkkiä, muttei mitään muuta? Google ei ole tyhmä - kyllä se linkkidiilit ja ostetut linkit havaitsee.
 2. Indeksointinopeus: Tästä voidaan olla montaa mieltä. Olen kuullut useita näkemyksiä, joiden mukaan nopeasti (parin tunnin sisällä) indeksoituva uusi artikkeli kertoo korkeasta auktoriteetistä. Koska Google pitää sivustoa auktoriteettisivustona, crawlaa se sivuston läpi tasaisin väliajoin. Olen kuitenkin huomannut, että mitä tiheämpään tahtiin julkaiset uusia artikkeleita, sitä nopeammin ne ajan myötä indeksoituvat. Kysymys kuuluukin, crawlaako Google tasaiseen tahtiin läpi korkean auktoriteetin saitteja vai saitteja, jotka päivittyvät usein? Vai ovatko nämä pitkälti sama asia?
 3. PageRank: PageRank on varmasti merkitsevä tekijä. Se, miten se vaikuttaa, on loppujen lopuksi vaikea sanoa. Analyysejä tehtäessä, tulee huomata, että on olemassa kaksi erilaista arvoa PR:lle: Arvo, jonka vain Google tietää - ja arvo, joka näytetään myös yleisölle. Nämä kaksi arvoa eivät tasan varmasti ole samat. Ulkoinen arvo päivittyy vain muutamia (tavallisesti neljän kuukauden välein) kertoja vuodessa - ns. sisäinen PR päivittynee jatkuvasti.
 4. Sivuston laajuus: Myös sivuston laajuudella on merkitystä. Laajuttaa kannattaa pohtia sekä indeksoitujen sivujen lukumääränä, että suhteellisena kokona verrattuna kilpaileviin sivustoihin. Jollain alalla esimerkiksi 50 artikkelia saattaa riittää auktoriteettisivuston paikan saavuttamiseen, toiset alat vaativat tuhansia tai kymmeniä tuhansia sivuja.

Näiden tekijöiden yhdistelmä määrittelee jo suuren osan siitä mitä me kutsumme auktoriteetiksi. Muuttujia on myös muita - ja painoarvot vaihtelevat varmasti kilpailun, hakumäärien, maan (hakumäärät?) ja tapauskohtaisten tekijöiden mukaan. Tapauskohtaisia tekijöitä voivat olla esimerkiksi paikkakunta ja yrityksesi osoite kyseisessä kaupungissa - tervetuloa Tampereelle keskustelemaan aiheesta!

Kuinka korjata Panda Updaten aiheuttamat vahingot?

Panda tykkää syödä bambua, joten annetaan sille mitä se haluaa. Koska hakukoneoptimointi on lähinnä taidetta, eikä tiedettä - ei voittavaa yhdistelmää tai teoriaa voida antaa. Google on myöntänyt seuraavansa yli 200 eri muuttujaa määrittäessään sivustojen relevanttiutta ja hakutuloksia. Esittelen seuraavaksi kuitenkin vain muutamia vinkkejä Pandaan liittyen.

Uniikki ja kävijälle arvokas sisältö

Google on sisältöh*ora ja mikä huorille on tärkeää? Koko. Koolla on siis sittenkin merkitystä!

 • Sisällön merkitys on koko ajan lisääntymässä. Jos spinnailet sivustollesi sisältöä tai varastat sitä muilta, lopeta heti. Ensinnäkin, toimintasi on epäeettistä - ja toisekseen, se ei enää toimi yhtä hyvin kuin ennen. Kaiken sisällön tulisi olla aina mahdollisimman uniikkia.
 • Toinen huomiinotettava seikka on artikkeliesi pituus. Mitä pidempiä tekstejä pystyt tuottamaan tai ostamaan, sitä parempi. Pitkät yli 1000-sanaiset käyttäjälle suunnatut tekstit ovat parhaita. Tekstiä tulee rikastaa useilla alaotsikoilla ja -osioilla, joita jaoitellaan listoilla, kuvilla ja viittauksilla. On toki mahdollista saavuttaa auktoriteettisivuston asema myös lyhyemmillä teksteillä, mutta pitkät artikkelit ovat saaneet merkittävästi lisää painoarvoa.
 • Suosittelenkin vaihtelemaan tekstiesi pituutta luonnollisella tavalla. Tärkeimmät laskeutumissivusi voivat olla selvästi yli 1000-sanaisia (jopa yli 2000 tai 3000 sanaa), kun taas osa artikkeleista voi olla vain 250-800 sanaisia. Keskitärkeät avainsanat voivat saada painoa n. 600-1000 sanaisilla teksteillä ja lyhyet 250-sanaiset artikkelit riittävät kattamaan pienempiä asioita, kuten uutisia, sivuston muutoksia ja vähemmän tärkeitä aiheita.
 • Pohdi myös sisältöäsi suhteessa kilpailijoihin. Onko sivustollasi enemmän vai vähemmän indeksoituja sivuja kuin kilpailijoillasi? Ovatko kaikki indeksoidut sivut merkitseviä? Mikä on tilanne kun vertaat merkitsevien indeksoitujen sivujen määrää kilpailijoihisi?
 • Hyvänä ohjenuorana voidaan pitää, että alan keskiarvoa suuremmalla artikkelimäärällä pääsee pitkälle - auktoriteettisivustoksi pääset tarjoamalla pahimpia kilpailijoitasi enemmän sisältöä.

Avainsanojen tiheys

 • Tästä voidaan kiistellä pitkään. Olen kuullut useista tapauksista, joissa Google on tarkentanut otettaan avainsanojen “stuffauksen” suhteen. Jos artikkeleissasi avainsanoja tai -sanaa on yli 4-5%, voin vakavasti sanoa, että tiheyttä vähentämällä saat paremman näkyvyyden. Jos kirjoitat 500 sanaa pitkän artikkelin, miten voisit mainita saman sanan 25 kertaa? Toki tämä on mahdollista, mutta haluaisimpa nähdä sen copywriterin, joka suoltaa tuollaista tekstiä luonnollisen oloisesti.
 • Jopa alle 2 prosentin tiheyksillä pääsee nykyään hyville sijoille. Kirjoita siis mahdollisimman luonnolliselta näyttävää ja kuulostavaa tekstiä, ja olet vahvoilla.

Uuden sisällön lisääminen

 • Koska kyse on eläimestä, Google Pandasta, on tärkeää syöttää sitä jatkuvasti. Ne teistä, jotka ovat lapsena unohtaneet syöttää lemmikkimarsuaan tai -kalojaan, tietävät mistä puhun. Google tarvitsee koko ajan lisää laadukasta sisältöä. Se, kuinka usein on riittävän usein, on kyseenalaista. Voitaneen pitää hyvänä ohjenuorana suoltaa ainakin yksi teksti per viikko. Jälleen pääset alkuun vertaamalla omaa sivustoasi kilpailijoidesi sivustoihin. Jos alalla on tapana kirjoittaa yksi tai useampia postauksia per päivä (esim. muotiblogit yms.), kerran viikossa kirjoittamalla saatat jäädä kilpailijoidesi varjoon. Vastaavasti aloilla, joissa kilpailu on kevyempää ja aktiivisuus vähäisempää, riittää hyvin artikkelin postaus kerran tai kaksi viikossa - jopa harvemmin.
 • Jos olet jäljessä kilpailijoitasi, ota heidät kiinni. Luo lisää sisältöä. Lisää parisataa artikkelia sivustollesi. Teetpä sen sitten kuukaudessa, kahdessa, kolmessa tai kuudessa ei välttämättä ole väliä. Tee suunnitelma, toimi sen pohjalta ja kampita kilpailijasi.

WYSIWYG - eli “What You See Is What You Get”

 • Oikeammin taidetaan puhua nk. “above the fold” -optimoinnista, jolla tarkoitetaan sivun yläosaan ilman skrollausta jäävää sisältöä. Kokeilepa jollain sivustollasi seuraavaa: Ota 15 tuuman normaali kannettava tai näyttö, iske resoluutio noin 1024 x 768 pikseliin ja katso mitä sivustostasi näkyy ilman skrollaamista. Täyttävätkö mainokset koko ruudulla näkyvän osan? Onko header-osasi jumalattoman iso? Aivan kuten vanhoissa sanomalehdissä, myös Google on alkanut arvioimaan näkyvää osaa. Nykyisellään Google analysoi myös kuvankaappauksia, joten kusettamiselle ei jää varaa.
 • Näytä siis kävijöillesi merkittävää sisältöä heti. Sijoita ainakin osa tärkeimmistä seikoista ja arvokkaimmasta sisällöstä “above the fold” -osaan. Kyse on käyttäjäkokemuksen parantamisesta, ja siihen suuntaanhan Google on koko ajan menossa.
 • Samaan kategoriaan voitaneen laskea myös mainosten osuus koko sisällöstäsi. Näen alalla usein sivustoja, joissa bannerimainokset ja AdSense-palkit vievät yli 50 % koko sivuston pinta-alasta. Tässä ei ole mitään järkeä käyttäjän kannalta. En tiedä, saavuttaako joku järisyttävää konversiota tällä taktiikalla, mutta käyttäjäkokemuksen kannalta vaikutus on negatiivinen. Anna sisältösi puhua puolestaan, ja kikkaile konversio kovaksi muilla keinoilla, kuin valtavilla bannerimainoksilla.

Ulospäin suunnatut linkit (myös affiliate-linkit)

Affiliate-linkkien cloakkaus on helppoa mm. PHP:lla.

 • Oletko ikinä nähnyt oikeasti merkittävää sivustoa, joka ei linkitä ulospäin? Etenkin auktoriteettisivustoihin linkittäminen on fiksua, sillä tällä tavoin annat Googlen ymmärtää sivustosi kuuluvan osaksi koko yhteisöön. Sinä linkität tärkeisiin muihin sivustoihin ja tietolähteisiin, ja sinuun linkitetään samalla tavalla. Älä liioittele ja linkitä joka sivulta ulospäin. Tee linkityksistä luonnollisen näköisiä ja oloisia, vaihda tyyliä ja vältä maksulliselta näyttäviä linkkejä. (Näytä ulospäin sekä Dofollow, että Nofollow-linkkejä - se on luonnollisinta. Maksulliset linkit on hyvä edelleen laittaa nowollowna.)
 • Vastaavasti affiliate-linkit kannattaa naamioida eli cloakata. Keskustelufoorumeilta poimittujen CASE-kokeiden mukaan, Panda Updaten myötä affiliate-sivustot ovat voineet tipahtaa 10 sivua taaksepäin. Kun affiliate-linkit on cloakattu on sivusto pongahtanut takaisin omalle aikaisemmalle paikalleen etusivulle ja pysynyt siellä. Muutaman viikon päästä cloakkaus on testimielessä poistettu, ja sivusto on tippunut takaisin sivulle 10 tai 11. Nyt, kun linkit on peitetty uudestaan, on saitti tullut takaisin etusivulle.
 • Affiliate-linkeillä on siis merkitystä. “Google hates the little guy” -sanonta pitää siis yhä paikkansa. Google ei tykkää affiliate-sivustoista. Sekä AdSensen, AdWordsin kuin affilinkkien puolellakin trendi näyttäisi olevan kohti isoja kaloja - ja samalla pienet sivustot kärsivät.
 • Tässä kohtaa voitaneen myös mainita, että tehtyjen kenttäkokeiden ja jatkuvien foorumikeskusteluiden perusteella voitaneen todeta site-wide (koko sivustolla näkyvien, esim. sivupalkki) -linkkien painoarvo on tipahtanut ja ne eivät siirrä linkkimehua (sisältäen PR:n) yhtä tehokkaasti. Jos viime viikkoina sivustosi PR onkin tipahtanut, saattaa se johtua mm. footer-linkkien ja sivupalkkilinkkien painoarvon tipahtamisesta.

Avainsanojen ylioptimointi

 • On tällä hetkellä suuri virhe. Jos sivustollesi osoittavista linkeistä suuri könttä (esim. merkittävästi yli 50 %) on samalla avainsanalla, voi rangaistuksia ropista kovalla kädellä. Aivan kuten odotettiinkin, on Googlen uusin päivitys tehnyt maksetuilta näyttävien ylioptimoitujen avainsanalinkkien käytöstä tehottomampaa. Päivän sana onkin variaatio! Siksi minäkin muutin Tampereelle, prkl.
 • Käytä useita erilaisia, mutta samaan alaan liittyviä avainsanoja. Linkitä sivustoosi välillä myös roskasanoilla kuten “Klikkaa tästä” tai vain “tästä”. Käytä joskus linkitykseen myös sivustosi nimeä, titleä tai puhtaasi vain URL:ia. Varioi paljon, varsinkin jos sisääntulevia linkkejä on runsaasti (puhutaan jo sadoista tai tuhansista linkeistä). Hyviä vinkkejä saat tutkimalla tapoja, joilla ihmiset oikeasti linkittävät omista blogeistaan ulospäin. Eivät he käytä avainsanoja kuten “pikavipit” tai “pikalainat”. Ihmiset kirjoittavat, “Vertailin lainani sivustolla KeksittyVippiVertailu.com” ja linkittävät suoraan domainista. Tärkeämpää onkin se, missä yhteydessä linkkisi on esiintynyt: Mistä teksti on kertonut, mikä sen otsikko on, mitä sanoja tekstissä on käytetty, minne muualle on linkitetty ja mistä koko linkittävä sivusto kertoo?
 • Samaan kohtaan voitaneen mainita, että linkkien jatkuva spämmääminen ei toimi samalla tavalla kuin ennen. Kovanaama-black-hat-SEO:ttajat uivat syvässä liemessä ja marinoituvat omissa ruumiinnesteissään, kun blogikommenttien ja Web 2.0 -linkkien, sekä etenkin jenkkilän EDU- ja GOV-linkkien painoarvoa on pudotettu.

Jatkuva SEO

 • Sananmukaisesti hakukoneoptimointi on nykyään jatkuvaa työtä. Älä anna sivustosi maata pimeydessä vuosia putkeen, vaan linkitä tasaiseen tahtiin (aivan kuten luot sisältöäkin jatkuvasti). Vaikka sivulle osoittavien linkkien määrä ei ole enää niin tärkeää kuin ennen, on sillä silti edelleen painoa. Kun linkkejä tulee tasaista (tai tasaisen kiihtyvää) tahtia, näyttää se luonnolliselta. Sisäänpäin tulevien linkkien tulisi aina näyttää mahdollisimman luonnollisilta, joten niitä pitäisi tulla sekä auktoriteettisivustoilta että arvottomilta sivustoilta. Pelkät arvottomat linkit eivät nosta saittiasi hakutulosten kärkeen ja pelkät auktoriteettilinkit näyttävät luonnottomilta ja ostetuilta.

Muutama pienempi jatkovinkki:

 • Sivuston ikä ei ole yhtä merkittävä tekijä kuin ennen. Myös 6 kuukautta vanhalla domainilla voi ränkätä hyvin. Toki 8 vuotta vanhalla se on yhä helpompaa, jos sivustoa jatkuvasti päivitetään. Oikeastaan johtopäätös onkin, että PELKKÄ ikä ei tee sinusta auktoriteettia.
 • Domainin varausaika saattaa auttaa. Mitä pidemmäksi ajaksi olet varannut domainisi, sitä vähemmän se näyttää spämmisivustolta. Oikeastaan tämä kohta saattaa nykyään vaikuttaa jopa enemmän kuin domainin ikä. Jos kaikki muut vippivertailut on varattu vain vuodeksi kerrallaan eteenpäin, ja sinä varaat omasi yli 5 vuodeksi, erotut joukosta positiivisesti. Tämä tekijä saattaa ratkaista sijoituksesi kilpailluilla hakutermeilläkin.
 • Päivitä sivustosi ulkoasu uudeksi. Mitä paremmin se palvelee käyttäjiä, sitä enemmän Google siitä pitää. Älä laita etusivullesi 500 eri linkkiä artikkeleihisi, mutta tee siitä helposti käytettävä ja navigoitava.
 • Panosta sosiaaliseen mediaan muun muassa jakamalla kirjanmerkkejä ja hankkimalla oma Facebook-sivu sekä muita tilejä. Kun kilpailu on tiukkaa, saattaa parisen sataa sosiaalista kirjanmerkkiä tehdä suuren vaikutuksen sijoitukseesi.

Yhteenveto

Tekstiä olen suoltanut paljon, mutta uskon puhuvani pelkkää asiaa (vai oliko se sittenkin potaskaa, sekoitan nämä kaksi jatkuvasti). Jos et jaksanut lukea kaikkea, toivon, että luet kuitenkin ensin tämän yhteenvedon kohdat, sekä tämän tekstin yllä olevat pienet pallurat.

 • Luo uniikkia sisältöä - paljon, paljon ja paljon! Mitä pidempiä tekstejä, sen parempi. Kokeile kuitenkin varioida: Tee tärkeille avainsanoille 1000-3000 sanan tekstit, puolitärkeille 500-1500 sanaiset ja merkityksettömille noin 250-500 sanaiset. Varioi riittävästi artikkelien pituuksia, jotta ne näyttävät luonnollisilta. Pidä sivustosi laajempana (artikkelien määrällä laskettuna) kuin kilpailijoidesi sivut. Spinnatut tekstit eivät toimi yhtä hyvin kuin ennen (tai eivät toimi ollenkaan).
 • Varioi linkkejäsi enemmän - käytä useampia hakusanoja, linkitä roskasanoilla ja suoraan domainilla. Älä spämmää linkkejä blogeihin tai sisältöfarmeihin. Linkitä sisäänpäin sekä auktoriteettisivustoilta että huonommilta sivuilta. Pidä linkitys luonnollisen näköisenä. Laatu korvaa määrän vain tiettyyn pisteeseen asti, mutta molempi parempi. Linkitä itse ulospäin auktoriteettisivustoille näyttääksesi, että sivustosi on osa yhteisöä. Avainsanoja tärkeämpää on linkittävän sivuston relevanssi haluamaasi avaimeen.
 • Älä luota hakua vastaaviin domaineihin ja domainin ikään. Molempien merkitystä on vähennetty.
 • Panosta käyttäjäkokemukseen. Näytä tärkeää sisältöä “above the fold” -osassa ja paranna sivujesi nopeutta, navigoitavuutta ja luettavuutta.
 • Lisää sivustosi sosiaaliseen mediaan. Älä unohda sitä, missä ihmiset ovat: Facebook, Twitter, Google+, yms. - ole siellä, missä käyttäjäsikin ovat.

AUKTORITEETTI ENNEN KAIKKEA! Sivustosi auktoriteetillä on merkitystä enemmän kuin koskaan aikaisemmin.

Jos haluat ottaa allekirjoittaneeseen yhteyttä ja keskustella aiheesta lisää, lähetä sähköpostia osoitteeseen joonastoivonen@gmail.com, soita numeroon 0400 759653 tai koputtele olalle kun tulen vastaan Tampereen kaduilla.

Takaisin SEO-oppaan etusivulle >>

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest